Yes VIC can - Demo

Basic and Machine Language

Moderator: Moderators

User avatar
tokra
Vic 20 Nerd
Posts: 761
Joined: Tue Apr 27, 2010 5:32 pm
Location: Germany

Yes VIC can - Demo

Postby tokra » Wed Apr 27, 2011 10:35 am

Name: Yes VIC can
Author: tokra (graphics mode), Mike (converter)
Released: Apr 24, 2011
Requirements: VIC-20 (PAL) with 16K RAM expansion (24K for Basic Extension, 32K for SJLOAD)
Description: Demo for new graphics mode explained in a yet to come post in the "New Frontiers in VIC Hires" series.

Screenshot:

Image

Download (with source): http://www.tokra.de/vic/yesviccan/yes_vic_can-release-withsource.zip

Pout.net-Link (with video file): http://www.pouet.net/prod.php?which=56893

Got 5th place (out of eight) at the Revision Party 2011

User avatar
Boray
Musical Smurf
Posts: 3979
Joined: Mon May 03, 2004 10:47 am

Postby Boray » Wed Apr 27, 2011 10:51 am

Moved from http://sleepingelephant.com/ipw-web/bul ... php?t=5090
_________________

Boray

I'm not sure if this is the appropriate place for comments, but I think this is really amazing!!! I will try it on a real vic next time I have a chance...

_________________


16KVIC20

It does look amazing, and I'd love to see it working on my real VIC. Does it really work on 16K?

_________________

tokra

Yes, the demo really works on a PAL 16K VIC-20. Just load the "boot"-file and run it. If you have RAM at BLK5 ($a000-$bfff) and a Jiffy-compatible device you can also use "boot-sj" which loads the fastloader into memory. This was the way it was shown at the party.

User avatar
Boray
Musical Smurf
Posts: 3979
Joined: Mon May 03, 2004 10:47 am

Postby Boray » Wed Apr 27, 2011 11:03 am

I tried starting the picture files with PRG Starter and it said:

Identified as:
Machine language for expanded Vic20
Scores: Vic: 536 Ted: 0 Vic-II: 0 Sid: 0

Hey what a score for the vic chip addresses!

After looking at the basic program, I learned you can view them with
SYS24171
PRG Starter - a VICE helper / Vic Software (Boray Gammon, SD2IEC music player, Vic Disk Menu, Tribbles, Mega Omega, How Many 8K etc.)

User avatar
orion70
Meteo VIC
Posts: 3204
Joined: Thu Feb 02, 2006 4:45 am
Location: Piacenza, Italy
Occupation: Biologist

Postby orion70 » Wed Apr 27, 2011 11:13 am

Incredible! I tried this on the real VIC (via FE3), and I must say I'm really impressed, especially by Tutankhamun, the rings, and the yellow flowers. If you try this on the real machine, I strongly suggest to enhance the colour a little bit - it renders better images :wink: .

User avatar
tokra
Vic 20 Nerd
Posts: 761
Joined: Tue Apr 27, 2010 5:32 pm
Location: Germany

Postby tokra » Wed Apr 27, 2011 12:37 pm

Thanks, the first and last pic are of the party location (from outside the E-Werk and the toilet sign), to give this demo some sort of bookends for the party.

Vic20-Ian
Vic 20 Nerd
Posts: 871
Joined: Sun Aug 24, 2008 1:58 pm

Postby Vic20-Ian » Wed Apr 27, 2011 1:27 pm

Wow, never dreamed it was possible, looks like too many colours to be a Vic-20.

Great Work
Vic20-Ian

The best things in life are Vic-20

Upgrade all new gadgets and mobiles to 3583 Bytes Free today! Ready

User avatar
ravenxau
Vic 20 Devotee
Posts: 295
Joined: Fri May 28, 2004 10:03 pm

Postby ravenxau » Wed Apr 27, 2011 7:49 pm

any chance of a youtube video?
Android Tablet running Frodo 64 emulator running VIC 20 emulator....

User avatar
Mike
Herr VC
Posts: 2857
Joined: Wed Dec 01, 2004 1:57 pm
Location: near Munich, Germany
Occupation: electrical engineer

Postby Mike » Thu Apr 28, 2011 3:21 am

ravenxau wrote:any chance of a youtube video?

The package at scene.org includes an *.avi of the slide show (download).

Vic20-Ian
Vic 20 Nerd
Posts: 871
Joined: Sun Aug 24, 2008 1:58 pm

Postby Vic20-Ian » Thu Apr 28, 2011 5:51 am

ravenxau wrote:any chance of a youtube video?


No No No - Dig out the Vic and be amazed
Vic20-Ian



The best things in life are Vic-20



Upgrade all new gadgets and mobiles to 3583 Bytes Free today! Ready

16KVIC20
Vic 20 Afficionado
Posts: 434
Joined: Tue Apr 06, 2010 5:02 am

Postby 16KVIC20 » Thu Apr 28, 2011 9:32 am

I don't have FE3 or a Disk Drive, this should work if I convert the .PRG file into WAV and load it by tape, right?

User avatar
Boray
Musical Smurf
Posts: 3979
Joined: Mon May 03, 2004 10:47 am

Postby Boray » Thu Apr 28, 2011 1:16 pm

16KVIC20 wrote:I don't have FE3 or a Disk Drive, this should work if I convert the .PRG file into WAV and load it by tape, right?


Loading individual picture files would work:

LOAD"",1,1
SYS24171
PRG Starter - a VICE helper / Vic Software (Boray Gammon, SD2IEC music player, Vic Disk Menu, Tribbles, Mega Omega, How Many 8K etc.)

16KVIC20
Vic 20 Afficionado
Posts: 434
Joined: Tue Apr 06, 2010 5:02 am

Postby 16KVIC20 » Sat Apr 30, 2011 12:48 pm

OK, thanks Boray. What does the SYS do?

User avatar
Mike
Herr VC
Posts: 2857
Joined: Wed Dec 01, 2004 1:57 pm
Location: near Munich, Germany
Occupation: electrical engineer

Postby Mike » Sat Apr 30, 2011 12:55 pm

16KVIC20 wrote:OK, thanks Boray. What does the SYS do?

It starts the display routine of the image. By pressing SPACE you either continue the program, or - if invoked from direct mode - you return to the READY prompt.

Dinorast
Vic 20 Newbie
Posts: 2
Joined: Mon Jul 25, 2011 12:36 am

Postby Dinorast » Mon Jul 25, 2011 1:50 am

:) WOW absolutly spot on !!! Greetz to the neighborhood !!! Tested on a pal VIC with FE3-amazing what comes out that machine

User avatar
tokra
Vic 20 Nerd
Posts: 761
Joined: Tue Apr 27, 2010 5:32 pm
Location: Germany

Postby tokra » Mon Jul 25, 2011 2:22 am

Thanks for the kind words! Greetz back to Oldenburg. Always meant to go to the Computermuseum there -> http://www.computermuseum-oldenburg.de/
Looks like a fun place to be :P


Return to “Programming”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest