VICE disk drive "device not present" for XVIC

You need an actual VIC.

Moderator: Moderators

User avatar
Witzo
Vic 20 Afficionado
Posts: 345
Joined: Thu Dec 01, 2011 9:14 am

VICE disk drive "device not present" for XVIC

Postby Witzo » Wed Feb 22, 2017 5:02 am

Hello all,

Xvic on VICE2.4.25 isn't talking to the 1541 emulator. Does someone have a suggestion how to fix this?

After a harddisk crash I'm re-installing VICE on Ubuntu, following the steps of carefully looking up and placing ROM-images and such things, treating xvic, x64 and x128 in the same way.
X64 and x128 play nice with the emulated floppy, but xvic gives device not present.

To illustrate, what shows when I do
$ xvic file.d64
and
$ x64 file.d64
:
Image
The C64 shows 'Drive 8' in the lower bar of its window, the VIC20 does not.
The drive rom error for vic also shows up for c64 a little higher in the output but does not affect c64 functioning.

I got VICE through the Synaptic installer and hand-added the roms to the respective dirs in /usr/lib/vice, the same way I did for my pre-crash installation when it all worked.

It keeps surprising me how apparently the same steps lead to different outcomes whenever I try to install software.,.

Bobbi
Vic 20 Afficionado
Posts: 350
Joined: Thu Oct 13, 2016 11:35 am
Location: Toronto
Occupation: Programmer

Re: VICE disk drive "device not present" for XVIC

Postby Bobbi » Wed Feb 22, 2017 8:22 am

I think you need to enable the virtual device.

'Settings' -> 'Drive Settings' -> 'Drive #8 Model' - set it to '1541' instead of 'None' (default.)

User avatar
Witzo
Vic 20 Afficionado
Posts: 345
Joined: Thu Dec 01, 2011 9:14 am

Re: VICE disk drive "device not present" for XVIC

Postby Witzo » Wed Feb 22, 2017 8:51 am

That's it! Thanks!

Such a simple thing to overlook... :oops:

groepaz
Vic 20 Nerd
Posts: 635
Joined: Wed Aug 25, 2010 5:30 pm

Re: VICE disk drive "device not present" for XVIC

Postby groepaz » Wed Feb 22, 2017 9:26 am

actually virtual devices are not mandatory - except of course when you disabled true drive emulation.

User avatar
Witzo
Vic 20 Afficionado
Posts: 345
Joined: Thu Dec 01, 2011 9:14 am

Re: VICE disk drive "device not present" for XVIC

Postby Witzo » Wed Feb 22, 2017 1:07 pm

I've not consciously disabled true drive emulation, but I am not a very clever man when it comes to configuring applications.
The errors about missing drive ROMs suggest to me I should look those up, copy them to the same folder where all the other ROMs appear to live, and see if true drive emulation is back.

For now, I can open disk images and BasEdit in Wine is working as well so I'm quite happy that I can do VIC stuff again!


Return to “Emulation and Cross Development”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests