connect 1541 to Win10

Modding and Technical Issues

Moderator: Moderators

heaven6502
Vic 20 Newbie
Posts: 8
Joined: Sat Jan 26, 2013 3:30 pm

connect 1541 to Win10

Postby heaven6502 » Tue Nov 21, 2017 5:24 am

hi all,

VIC-20 was my first computer I got at age of 13 or 14... and after that I was an Atari guy... now I am back coding stuff first time...

now I am trying to connect my 2 1541s to my Windows PC laptop with XU1541... I managed it once in summer where I copied over my c64 coded stuff to real media.

but since Creators Update (?) I am not able to detect the drive in CBM transfer tool.

I need a "reliable" solution (best for both C64 and VIC) to get my code running from real machine...

(or is there a solution which can run trackloaders on SD card?)

User avatar
mrr19121970
Vic 20 Nerd
Posts: 813
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:22 am
Location: Germany
Occupation: IT service manager

Re: connect 1541 to Win10

Postby mrr19121970 » Tue Nov 21, 2017 6:38 am

The 1541uk can work directly for both vic20 and c64. A 1541u2 plugged into a c64 for power + selection can be connected to a vic20 iec port.

User avatar
cbmeeks
Vic 20 Amateur
Posts: 66
Joined: Tue May 18, 2004 12:36 pm
Website: http://meeks.co
Location: 8-bit Land
Occupation: Code Monkey

Re: connect 1541 to Win10

Postby cbmeeks » Wed Dec 20, 2017 2:39 pm

A ZoomFloppy should work as well. That's what I use for connecting a real 1541 to my Windows machine.

But since I got a SD2IEC, I don't even use that any more. You should be able to copy from a real 1541 to a virtual floppy image on the SD card (using either a real C64 or VIC-20). Then you can copy the SD over to Windows 10.
Cat; the other white meat.

eslapion
ultimate expander
Posts: 4541
Joined: Fri Jun 23, 2006 7:50 pm
Location: Canada
Occupation: 8bit addict

Re: connect 1541 to Win10

Postby eslapion » Wed Dec 20, 2017 5:29 pm

cbmeeks wrote:A ZoomFloppy should work as well. That's what I use for connecting a real 1541 to my Windows machine.

I can confirm to you that it does not (work with Win10).

I borrowed a Zoomfloppy from a friend last year because I wanted to dump a G64 image to disk using a 1571 disk drive along with NibWrite. The software drivers for Zoomfloppy NEVER recognized this specific drive or any other. I decided not to purchase Zoomfloppy as a consequence and this is clearly a software issue as both the drive and the tested Zoomfloppy work perfectly (with other configurations).

I have yet to find a way to dump the G64 image.
No one can do everything. Everyone can do something.

User avatar
cbmeeks
Vic 20 Amateur
Posts: 66
Joined: Tue May 18, 2004 12:36 pm
Website: http://meeks.co
Location: 8-bit Land
Occupation: Code Monkey

Re: connect 1541 to Win10

Postby cbmeeks » Wed Dec 20, 2017 6:55 pm

eslapion wrote:
cbmeeks wrote:A ZoomFloppy should work as well. That's what I use for connecting a real 1541 to my Windows machine.

I can confirm to you that it does not (work with Win10).

I borrowed a Zoomfloppy from a friend last year because I wanted to dump a G64 image to disk using a 1571 disk drive along with NibWrite. The software drivers for Zoomfloppy NEVER recognized this specific drive or any other. I decided not to purchase Zoomfloppy as a consequence and this is clearly a software issue as both the drive and the tested Zoomfloppy work perfectly (with other configurations).

I have yet to find a way to dump the G64 image.



Hmmm. Then I must have used Windows 7....shoot...I don't remember trying it with Windows 10 now that I think about it.
Cat; the other white meat.

eslapion
ultimate expander
Posts: 4541
Joined: Fri Jun 23, 2006 7:50 pm
Location: Canada
Occupation: 8bit addict

Re: connect 1541 to Win10

Postby eslapion » Wed Dec 20, 2017 8:08 pm

cbmeeks wrote:Hmmm. Then I must have used Windows 7....shoot...I don't remember trying it with Windows 10 now that I think about it.

I have to specify my version of Windows 10 is French-Canadian, not U.S.

I have no idea if this makes a difference.
No one can do everything. Everyone can do something.

User avatar
vicist
Vic 20 Devotee
Posts: 229
Joined: Tue Oct 09, 2012 5:26 am
Location: Surrey, UK

Re: connect 1541 to Win10

Postby vicist » Thu Dec 21, 2017 4:23 am

Just found this:-

http://commodore.software/downloads/category/80-disk-file-transfer-tools

Find the program OpenCBM and Tools v0.03 (5th item from bottom), download and run it.

It will install all the files you need to get your ZoomFloppy working on windoze 10 64bit.

100% working on my laptop utilizing the excellent CBMxfer (5th item from top on the same page) by Steve Gray (sjgray).

dragos
Vic 20 Afficionado
Posts: 462
Joined: Mon Nov 21, 2005 6:41 pm

Re: connect 1541 to Win10

Postby dragos » Thu Dec 21, 2017 8:53 pm

Zoomfloppy works on win 10 here....
0110 0110 0110 The number of the beast...

eslapion
ultimate expander
Posts: 4541
Joined: Fri Jun 23, 2006 7:50 pm
Location: Canada
Occupation: 8bit addict

Re: connect 1541 to Win10

Postby eslapion » Fri Dec 22, 2017 6:46 am

One of the reasons I went to World of Commodore this year is I wanted Jim Brain to get a Zoomfloppy to work with my i7 Win10-64bit laptop.

Jim Brain wasn't there...
No one can do everything. Everyone can do something.


Return to “Hardware and Tech”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests